Dostupni linkovi

Crnogorski medicinari u generalnom štrajku


Medicinari u štrajku, Podgorica, oktobar 2011
Medicinari u štrajku, Podgorica, oktobar 2011
U ključnim ministarstvima: zdravlja i finansija u ponedjeljak nije bilo moguće dobiti reakciju na generalni štrajk zdravstvenih radnika koji je počeo u ponedjeljak, a koji će prema najavama trajati do ispunjenja zahtjeva.

Pregovori medicinara i Vlade traju već nekoliko mjeseci, ali su se tek nakon štrajka upozorenja intenzivirali, pa se čak vjerovalo da postoji mogućnost da se rješenje nadje do kraja prošle nedjelje i tako izbjegne štrajk.

U petak, međutim, nije došlo do dogovora jer predstavnici Vlade i dalje tvrde da za to nema novca.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić, koja za naš radio kaže da štrajk podržava 80% zdravstvenih radnika, ali da štrajkuje polovina, napominje da je među štrajkačima najmanje ljekara, svega 10 do 15% od ukupnog broja ljekara u crnogorskim zdravstvenim institucijama.

"Menadžment kuće dostavio je spiskove ljudi, taksativno, koji će raditi toga dana, koji će raditi dijagnostičke procedure. Sve što je u hirurškom dijelu zakazano to će se obavljati . Nova zakazivanja će biti stvar procjene doktora koji je u prijemnoj ambulanti. Tako da je u svim zdravstvenim ustanovama za sada mirno i radno, gledamo da se preogovori istovremeno odvijaju, kojom dinamikom i šta ćemo uspjeti oko realizacije naših zahtjeva to ćemo vidjeti u narednom periodu", kaže Ljiljana Krivokapić.

Vlada iznudila štrajk

Generalni štrajk medicinara ne podrazumijeva potpunu obustavu rada. Unaprijed je najavljeno da će se minimum procesa rada poštovati, odnosno, da će se primati hitni slučajevi a da će sve ljekarske usluge koje su unaprijed zakazane biti i obavljene.

Sindikalni lideri medicinara, Vladimir Pavićević i Ljiljana Krivokapić,oktobar 2011.
Sindikalni lideri medicinara, Vladimir Pavićević i Ljiljana Krivokapić,oktobar 2011.
Medicinari su, nakon štrajka upozorenja, odlučili da stupe u generalni štrajk jer su im u prethodnih godinu i po oporezovani topli obrok i regres, a zarade smanjene za sedam odsto. Naglašavaju da zapravo ne traže povišicu, već samo da im se vrati ono što im je oduzeto prije dvije godine.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kaže da je štrajk zapravo iznuđen zbog odsustva sluha Vlade za težak materijalni položaj zdravstvenih radnika koji su dugo pokušavali da kroz pregovore dođu do rješenja.

"Pregovori su dugo trajali. Sa naše strane bili su vrlo kooperabilni, vrlo konstruktivni i vrlo dobronamjerni. Prolongiranjem nijesmo dobili nikakav boljitak za sve one koji su u sistemu zdravstva. Ovo je praktično nešto što se iznudilo jer ako ne pregovaraš ne možeš ni doći do rješenja", naglašava Ljiljana Krivokapić.

Ima li ili nema novca

Štrajk zdravstvenih radnika podržava i član skupštinskog Odbora za zdravstvo i poslanik opozicione Nove srpske demokratije dr Novica Stanić.

"Moram biti solidaran sa kolegama a pogotovo sa srednjim medicinskim osobljem koj eje plaćeno ispod svakog nivoa. Mislim da od zdravstvenog sistema nema važnijeg sistema u državi a on je u Crnoj Gori potcijenjen i mislim da su ljudi u pravu što traže da im se popravi položaj", navodi dr Novica Stanić.

Medicinari u štrajku, oktobar 2011.
Medicinari u štrajku, oktobar 2011.
Prema podacima sindikata, medicinske sestre bi, ako bi se udovoljilo zahtjevima zdravstvenih radnika, umjesto sadašnjih 270 primale 330 eura. Ljekari sa 470 eura bi dobili povišicu na 550, dok bi ljekari-specijalisti umjesto sadašnjih 560, primali 650.

Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje su te podatke u međuvremenu negirali, ali su sindikalci odgovorili da raspolažu isključivo zvaničnim podacima državne statistike. Vlada odbija da ispuni zahtjeve medicinara neprestano ponavljajući da za to nema novca.

Sindikalci, međutim, tvrde da novca ima. Ovih dana su ukazivali na konkretne izvore iz kojih bi se mogla crpiti sredstva koja bi bila, po njima, i više nego dovoljna za povišicu koju traže. Između ostalog su naveli: prije svega, racionalizaciju troškova državnog aparata, efikasniju i transparentniju poresku politiku, pa čak i konkretnije rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, odnosno, dosljednu zapljenu imovine kriminalaca.

Sugestije sindikalaca su naišle na nemuštu reakciju Vlade, koju je prokomentarisao poslanik Novica Stanić:

"Mislim da u Vladi prije svega računaju na neslogu zdravstvenih radnika, da će se malo njih odazvati, na strah, zastrašivanje. Mislim da je to u pitanju."

Predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata Vladimir Pavićević je za naredni ponedjeljak, ukoliko štrajk potraje, najavio mogućnost organizovanja protesta zdravstvenih radnika iz cijele Crne Gore.

Jasna Vukićević pitala je pacijente u Budvi kako komentarišu generalni štrajk medicinara:

XS
SM
MD
LG