Dostupni linkovi

Rusija očekuje ulazak u STO u decembruRusija očekuje da joj švajcarski posrednici pomognu da zatvori preostala otvorena pitanja u pregovorima sa Gruzijom o ulasku u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) i da posle 18 godina konačno uđe u STO.

Ekonomski savetnik ruskog predsednika Arkadij Dvorkovič rekao je danas novinarima da očekuje da se sve završi za nekoliko sati dodajući da nisu ostala nerešena bitna pitanja, već da samo treba neka pojasniti.

Rusiji za ulazak u STO treba samo još odobrenje Gruzije, nakon što je prošle nedelje EU podržala članstvo Rusije.

Ulazak u STO, prema procenama Svetske banke, predstavljaće podsticaj za rusku ekonomiju vrednu 1,5 hiljada milijardi dolara kojoj će članstvo u STO na srednji rok doneti rast od više od tri odsto.

Sa učešćem u globalnom bruto domaćem proizvodu od dva odsto Rusija je najveća ekonomija i jedina iz Grupe 20 koja nije u STO. Članice grupe 20 zaslužne su za 97 odsto svetske trgovine.

Rusija, najveći svetski proizvođač energenata, računa da će joj članstvo u STO pomoći da privuče strane investicije i smanji zavisnost od izvoza energenata koji joj obezbeđuje 40 odsto budžetskih prihoda.

O ulasku u STO Rusija pregovara od 1993. godine i nadmašila je Kinu koja je na članstvo čekala 15 godina.
XS
SM
MD
LG