Dostupni linkovi

Ambasador: Kampanja protiv ruskih investitora u Crnoj Gori


Ruski ambasador u Crnoj Gori Andrej Nasterenko ocenio je u nedelju da se protiv ruskih investitora u zemlji vodi kampanja i da u poslednje vreme nije "popularno" govoriti o ruskim investicijama u Crnu Goru.

Nastarenko je podgoričkim "Vijestima" kazao da je Crna Gora pre krize bila jedan od lidera u Evropi po stranim investicijama po glavi stanovnika, "u čemu su veliku ulogu odigrala i ruska ulaganja".

On, međutim, smatra da u poslednje vreme "čude izjave pojedinih" crnogorskih političara u vezi sa ruskim investicijama protiv kojih se u Crnoj Gori vodi "svesna kampanja".

Ruski ambasador navodi da su ruske investicije u Crnu Goru u prvih šest meseci iznosile oko 45 miliona evra, ali da o tome u Crnoj Gori "nije popularno govoriti".

Pojedine ruske investicije poslednjih godina propale su. Bankrotirao je investitor luksuznih apartmana na Zavali kod Budve, a ozbiljni problemi postoje u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) kome je držva pomogla sa 132 miliona eura garancija.

Lider crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović pozvao je u subotu vladu premijera Igora Lukšića da "stane u odbranu stranih investitora" u zemlji.
XS
SM
MD
LG