Dostupni linkovi

Tužitelj saslušao Jašarevića, nastavlja se istraga


Napadač na ambasadu SAD Mevludin Jašarević, 28. oktobar 2011.
Napadač na ambasadu SAD Mevludin Jašarević, 28. oktobar 2011.
Tužitelj Tužiteljstva BiH u nedjelju je obavio ispitivanje Mevlida Jašarevića (23), osumnjičenog za teroristički napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, izjavio je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Osumnjičeni je tokom ispitivanja iznio svoju odbranu, a tužitelj će u ponedjeljak, prema Sudu BiH, uputiti prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana.

Zbog interesa istrage, Tužiteljstvo BiH u ovom trenutku ne može javnosti dati više detalja o ovome predmetu, naveo je u izjavi Grubešić.

U nedjelju smo dobili i potvrdu da su dvije osobe koje su u subotu uhapšene u Gornjoj Maoči, a dovode se u vezu sa Jašarevićem, tokom ispitivanja priznali kako su Jašarevića taj dan dovezli u Sarajevo, za šta im je i plaćeno.

Kako saznajemo riječ je o Dini Pečenkoviću i izvjesnom Ahmetspahiću, stanovniku iz Gornje Maoče, porijeklom iz Zenice.

Pripadnici SIPA-e i drugih sigurnosnih struktura i u nedjelju su nastavili opsežnu istragu o terorističkom napadu na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu.

U subotu je provedena akcija policije na području Gornje Maoče, nakon saznanja da je Jašarević boravio u tom selu u februaru prošle godine.

Policija je u subotu kod Brčkog pronašla i suprugu Mevlida Jašarevića, Mirelu Jašarević, nad kojom se provode istražne radnje, nakon kojih će biti odlučeno o daljem postupanju sa ovim osobama.

Inače, u jednoj kući u Gornjoj Maoči pronađeni su lični dokumenti Mevlida Jašarevića. Pretresi su vršeni i na nekoliko lokacija u Sarajevu.

Njegov odvjetnik Senad Dupovac kazao je, da iako Jašarević nije u potpunosti svjestan šta mu se dešava, da je prilikom ispitivanja izjavio da iza njega niko ne stoji te da je ovo bio njegov lični čin.

Daljnja suradnja Jašarevića sa Tužiteljstvom, kazao je Dupovac, ovisiće od toga kada će SIPA pustiti njegovu suprugu. Takođe je dodao kako će biti neophodno psihijatrijsko vještačenje.

Inače, Jašarevića je Tužiteljstvo BiH saslušalo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje se oporavlja od posljedica snajperskog hica kojim je onesposobljen nakon što je u petak pucao iz kalašnjikova na zgradu Američke ambasade u Sarajevu, ranivši radnika obezbjeđenja.

(Video TV1: Snimak trenutka kada je napadač ranjen)


Klasično djelo terorizma

Američki ambasador Patrick Moon u subotu je, na konferenciji za novinare sa zvaničnicima BiH, najavio da će istražni tim FBI doći u Sarajevo kako bi ispitao štetu nastalu na objektu Ambasade, ali zasad nije potvrdio da li će se oni uključiti i u istragu.
Komšić o napadu na Ambasadu SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00
Direktan link

Nakon napada Jašarevića u Sarajevu, u subotu ujutro u Srbiji je policija uhapsila 17 vehabija, od kojih je jedan iz BiH, izjavio je direktor policije Milorad Veljović, ali nije želio reći njegovo ime. Vehabije su naknadno puštene.

"Nemamo ništa protiv vehabijskog pokreta, ali nećemo dozvoliti da pojedinci daju sebi za pravo izvode terorističke akcije i ugrožavaju bezbednost na ovim prostorima", rekao je Veljović.

On je naveo da je u subotu ujutro na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina izvršen pretres 18 objekata i da je zaplijenjeno 18 računara i laptopova, 20 mobilnih telefona, više od 1800 CD-ova, razne literatura, oko 30 audio-kaseta, oko 50 SMS kartica, pet vojnih uniformi, jedna video kamera sa 17 kaseta, tri veća noža, jedna sablja i drugo.

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić nakon napada na Američku ambasadu najavili su odlučniji obračun sa teroristima i kriminalcima.

"Ovo danas je klasično djelo terorizma i u razgovoru sa američkim ambasadorom ja sam takav stav iznio", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na konferenciji za novinare nakon sastanaka.

U ekskluzivnom intervjuu za RSE ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović neposredno nakon napada na Ambasadu SAD u BiH ocijenio je kako se radi o teškom incidentu.

"Mi smo predložili poslije napada u Bugojnu niz mjera. Nažalost, pola tih mjera je naišlo na prepreke u Parlamentu i na osude pojedinih predstavnika Islamske zajednice u BiH do pojedinih medija i nekih nevladinih organizacija koje kažu da se bore za ljudska prava", naglasio je Ahmetović.

Ko je Mevludin Jašarević

Prema operativnim saznanjima sigurnosnih službi u BiH koja su prezentirana nakon vandrednog sastanka u Predsjedništvu BiH u petak uveče, napadač na američku ambasadu, 23-godišnji Mevlid Jašarević u BiH je iz Srbije ušao u petak rano ujutro.

U Tužilaštvu nisu željeli potvrditi da li je Jašaravić imao saučesnika obzirom da istraga još uvijek traje.

Almir Džuvo, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, potrdio je da je Jašarević posjećivao Gornju Maoču, mjesto u sjevernoj Bosni koje se dovodi u vezu sa vehabijskim pokretom, ali ne i da je Jašarević hapšen u akciji koja je provedena 2010. godine.

"Ništa nije ni novo ni nepoznato. I ranije je posjećivao Maoču ali nikada nije uhapšen", rekao je Džuvo.

Prema podacima Tužilaštva BiH Jašareviću je 2005. godine suđeno u Austriji za krivično djelo razbojništva. Osuđen je na tri godine zatvora, a potom je protjeran u Srbiju.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG