Dostupni linkovi

Produžen rad Komiteta za normalizaciju NS BiH


Izvršni odbor Međunarodne nogometne federacije (FIFA) razmotrio je Strateški plan koji mu je predočio Komitet za normalizaciju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i odlučio Komitetu produžiti mandat kako bi se omogućila njegova potpuna implementacija, izjavila je na pres-konferenciji u Sarajevu predstavnica FIFA-e Eva Pasquier, koja je zajedno s predstavnikom UEFA-e Marcelom Benzom boravila u dvodnevnoj posjeti Nogometnom savezu BiH.

"Da bi se omogućilo da se uradi sve što je planirano, uključujući i održavanje izborne generalne skupštine, FIFA je odlučila da produži mandat Komitetu za normalizaciju te uspostavila obavezu održavanja izbora najkasnije do 31. decembra 2012. godine", izjavila je Pasquier i dodala da je neophodna potpuna i ispravna implementacija Statuta NSBiH na nižim nivoima, entitetskim i podružnim odnosno kantonalnim savezima.

"Na entitetskom nivou također će morati blagovremeno da se obave izbori na kojima će biti izabrani novi delegati s mandatom od četiri godine, u skladu s novim statutom. Sljedeća stvar koju ova odluka precizira je nominacija kandidata za izbornu skupštinu NSBiH, a posljednja obaveza je izbor novih nosilaca zvaničnih funkcija u NSBiH", dodala je Pasquier.

Član Komiteta za normalizaciju Dragan Kulina pojasnio je način na koji će biti implementirana odluka IO FIFA-e.

Po njegovim riječima, 26. januar 2012. je postavljen kao krajnji rok za usklađivanje statuta na svim nivoima, do 31. maja se mora usvojiti poslovnik o radu skupštine, a izbori u savezima na svim nivoima moraju biti održani do 22. oktobra 2012.

"Generalna izborna skupština Nogometnog saveza BiH bit će održana 22. novembra 2012. godine, po obavljenim svim izborima od najnižeg do najvišeg nivoa. Nadam se da ćemo ispoštovati ovu mapu puta i da ćemo mjesec i po dana prije roka dobiti novog predsjednika NSBiH, izabranog po novom statutu na mandat od četiri godine.

Predstavnici entitetskih saveza Rodoljub Petković i Iljo Dominković naglasili su da će ti savezi ispoštovati rokove i usvojiti novi statut.

"Skupština FSRS-a bit će održana 12. novembra, mnogo prije predviđenog roka, i na njoj će biti usvojen novi statut koji će u cijelosti biti usklađen sa statutom NSBiH", kazao je Petković, dok je Dominković najavio usvajanje statuta NSFBiH na skupštini 30. novembra. Kantonalni savezi dužni su uskladiti svoje statute do 31. decembra.
XS
SM
MD
LG