Dostupni linkovi

Sutra novi pregovori kiparskih Turaka i Grka


Lideri kiparskih Grka i Turaka Dimitris Christofias i Dervis Eroglu sastat će se sutra u New Yorku u nastojanju da obnove pregovore o ponovnom ujedinjenu ostrvske države, a u dvodnevnim razgovorima učestvovat će i generalni sekretar UN Ban Ki-moon.

Ban je poslije posljednjeg sastanka s liderima grčke i turske zajednice na podjeljenom Kipru, u julu u Ženevi, izjavio da od njih očekuje da postignu sporazum do oktobra.

Banov specijalni izaslanik Alexander Downer izjavio je, poslije sastanka Christofiasa i Eroglua prošle sedmice u Nikoziji, da razlike nisu prevaziđene.

Downer nije želio precizirati o kakvim razlikama je riječ, ali prema izvještaju agencije AP dvije strane se navodno nisu složile o nekim ključnim pitanjima kao što su privatna imovina izgubljena tokom rata, teritorijalne granice, detalji o federalnoj vladi i izborima.

Downer je rekao da su Christofias i Eroglu postigli napredak u nekoliko oblasti poslije julskog sastanka i da je to ohrabrujuće, ali da još ima poteškoća u ključnim pitanjima koje moraju da budu rješene.
XS
SM
MD
LG