Dostupni linkovi

Ocampo: Gadafijev sin Saif el-Islam tvrdi da je nevin


Sin svrgnutog libijskog lidera Saif el-Islam Gadafi, koji je u bjekstvu, rekao je Međunarodnom krivičnom sudu da nije kriv za navodne zločine protiv čovječnosti, izjavio je danas u Pekingu glavni tužilac suda Luis Moreno Ocampo.

Saif el-Islam tvrdi da je nevin i želi znati šta bi mu se moglo dogoditi ako bi bio oslobođen optužbi, kazao je tužilac haškog suda.

Sud u Hagu ranije je saopštio da je u neformalnom kontaktu sa sinom Moamera Gadafija i da nastoji da ga uhapsi i pokrene suđenje na osnovu optužbi za zločine počinjene tokom pobune u Libiji.

Kontakt se ostvaruje preko posrednika, rekao je Ocampo agenciji Reuters u Pekingu, gdje prisustvuje konferenciji o pravu.

"Neki ljudi koji su povezani s njim u kontaktu su s ljudima povezanim s nama, tako da nemamo direktnu vezu, nego preko posrednika", rekao je Ocampo, dodajući da ima veliko povjerenje u osobu koja zastupa njihovu stranu.

Saif el-Islam "kaže da je nevin i da će sudijama dokazati da je nevin", izjavio je Ocampo i dodao da ga je interesovalo šta će se desiti ako sud proglasi da nije kriv.

Međunarodni krivični sud optužio je Gadafija, Saifa el-Islama i bivšeg šefa obavještajnih službi Abdulaha el-Senusija za zločine protiv čovječnosti zbog bombardovanja i pucanja na civilne demonstrante u februaru.
XS
SM
MD
LG