Dostupni linkovi

Komšić, Cerić: Napad na ambasadu SAD je napad na BiH



Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić večeras je najoštrije osudio teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu, ocenivši da je to "i napad na BiH i njene građane".

"Napad na ambasadu SAD je istovremeno napad na Bosnu i Hercegovinu i
sve njene građane, kao i na sve zajedničke vrednosti i uverenja. Naša zemlja nije utočište terorista, niti BiH i njeni narodi podržavaju bilo šta što može ugrožavati mir, sigurnost i bilo čiji život", saopštio je Komšić.

On je istakao da je napadač na Ambasadu SAD strani državljanin koji je odranije poznat organima bezbednosti u Bosni i Hercegovini i drugim državama.

"Ovaj teroristicki akt se dogodio kada u BiH borave i ministri inostranih poslova Izraela i Palestine, u specifičnom danu, a verovatno u nameri da se ozbiljno poljulja ugled Bosne i Hercegovine kao sigurne zemlje", naveo je Komšić.

Komšić je istakao da su službe bezbednosti, kao i sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini, sposobne da garantuju sigurnost svim
američkim građanima kao i diplomatskim predstavnicima.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić takođe je najoštrije osudio napad na ambasadu SAD i zatražio od nadležnih državnih organa da se odlučno suprotstave takvim nasilnim pokušajima.

"Želim da kažem da američka ambasada u nama ovđe ima prijatelja i
da je napad na američku ambasadu i napad na nas. Zato ćemo se
odlučno suprotstaviti svakom pojedincu i grupi koji ugrožavaju mir i
sigurnost u ovom gradu i ovoj zemlji", saopštio je Cerić.
XS
SM
MD
LG