Dostupni linkovi

Šef palestinske diplomatije u Predsedništvu BiHMinistar inostranih poslova Palestine Rijad Al Malki (Riyad Al-Malki) sastao se danas u Sarajevu sa članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem.

Malki je preneo poruku palestinskog predsednika Mahmuda Abasa "da Palestina uvažava i poštuje Predsedništvo BiH i stav BiH o pitanju
priznanja palestinske države u UN".

Poručio je da Palestina "ne tereti BiH većim teretom nego što BiH to može da podnese, te da je na BiH, kao nestalnoj članici Saveta bezbednosti UN, dalja odluka o pružanju podrške Palestini u njenim nastojanjima".

"Odluka BiH trebala biti u interesu i BiH, ali se mora osvrnuti na
postizanje pravde za Palestince i pokrenuti proces", rekao je Malki.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da su opravdani zahtevi palestinskog naroda za priznanje državnosti u UN i da u BiH s velikim interesovanjem prate mirovne pregovore Izraela i Palestine.

Podvukao je da većina u BiH razumije Palestinu i ne spori da Palestina ima pravo na svoju državu.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ponovio je stav da podržava palestinski zahtev za članstvo u UN.

Susretu nije prisustvovao član Predsedništva BiH Nebojše Radmanović već njegov savetnik Boris Buha, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

U Bosni i Hercegovini od juče boravi i ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman.

Glavni cilj Libermanove i Al-Malkijeve posete je vezan za predstojeće glasanje Bosne i Hercegovine u Savetu bezbednosti UN o priznanju palestinske države.
XS
SM
MD
LG