Dostupni linkovi

Svedok u slučaju Ćuška: Tri dana smo skupljali telaSvedok Haki Gaši iz sela Ćuška na Kosovu rekao je danas na suđenju optuženima za ratne zločine u tom selu 1999. godine da nije bio neposredni svedok ubistava svojih sunarodnika, ali da je nakon zločina učestvovao u skupljanju tela ubijenih i sahranjivanju albanskih civila.

Gaši je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu rekao da je 14. maja 1999. godine, kada je u selu Ćuška ubijeno 44 civila, u jutarnjim satima pobegao za Goraždevac i da je, kada se vratio u Ćušku, zatekao spaljene kuće u kojima su bili civili.

"Tri dana smo skupljali tela po kućama i sahranjivali ih u masovnu grobnicu", rekao je Gaši navodeći da su neki leševi bili ugljenisani i da se tada nije mogao utvrditi njihov identitet.

On je posvedočio da je bio sa ostalim civilima koje su u selu kod spomenika, okupili srpski vojnici i da se spasio tako što je rekao da ima novac kod kuće i otišao po njega.

Odbrana je stavila primedbe na iskaz svedoka navodeći da je njegovo svedočenje "lažno" i motivisano osvetom.

Za zločin nad civilima u selu Ćuška kod Peći optuženi su pripadnici paravojne formacije "Šakali", teritorijalne odbrane i policije Toplica Miladinović, Srećko Popović, Slaviša Kastratović, Boban Bogićević, Zvonimir Cvetković, Radoslav
Brnović, Vidoje Korićanin, Veljko Korićanin, Abdulah Sokić, Zoran
Obradović, Milojko Nikolić i Ranko Momić.
XS
SM
MD
LG