Dostupni linkovi

Austrija: konferencija "Omarska je eho Aušvica"U austrijskom gradu Lincu danas će biti održana konferencija "Omarska je eho Aušvica - Prerađivanje prošlosti kao preduvjet za izgradnju pravednog i dugoročnog mira", u organizaciji Centra savremenih inicijativa Austrija.

U radu skupa učestvovaće potpredsjednik pokrajine Gornja Austrija Josef Ackerl, ambasador BiH u Austriji Haris Hrle, bivši gradonačelnik Linca i svjedok vremena nacionalsocijalizma Hugo Sćanovsky, sekretar Udruženja logoraša "Prijedor" Sudbin Musić, bivši logoraš u logoru smrti Omarska i predsjednik Udruženja "Prijedor" Mirsad Duratović.

"Prema podacima Haškog tribunala, u toku rata u BiH velikosrpski nacionalisti su u toku sistematskog etničkog čišćenja u roku od tri mjeseca u logoru Omarska zatočili 3.334 Bošnjaka, bosanska Hrvata i pripadnika nacionalnih manjina. Ubistva, kao i fizičko i psihičko mučenje su stajali na dnevnom redu u logoru smrti Omarska. Međutim, mjesta tih strašnih ratnih zločina još nisu obilježena, čime se njegovanje sjećanja na ubijene žrtve čini nemogućim. Iz tog razloga je pokrenuta inicijativa za osnivanje 'Memorijalnog centra Omarska'. S tim u vezi, iskustvo pokrajine Gornja Austrija i grada Linca u prerađivanju ratne prošlosti nakon Drugog svjetskog rata igra veliku ulogu", saopštio je Centar savremenih inicijativa Austrija.
XS
SM
MD
LG