Dostupni linkovi

Poljske vlasti ponovno otvorile istragu o Aušvicu


Poljske vlasti su ponovo otvorile istragu o zločinima počinjenim u logoru Aušvic i drugim obližnjim logorima tokom Drugog svjetskog rata pošto je ta istraga 80-ih godina zatvorena zbog tadašnje izolacije zemlje u vrijeme Hladnog rata.

Ponovo otvaranje istrage ima za cilj pored ostalog, da pronađe preživjele nacističke zločince, navodi se u izvještaju koji je danas objavio Institut za nacionalno sjećanje, državno tijelo koje istražuje nacističke i komunističke zločine.

Vlasti nacističke Njemačke otvorile su 1940. logor u Aušvicu, nekoliko mjeseci nakon invazije na Poljsku. Tokom narednih pet ratnih godina rata u tom logoru je ubijeno 1,5 milion ljudi, uglavnom Jevreja, Poljaka, Roma, i drugih.

Istragu je pokrenuo ogranak Instituta u Krakovu koji se nalazi nedaleko od Aušvica. Za sada nije precizirano da li će istraga biti proširena i na neke druge logore osim onog u Aušvicu.

Direktor Centra "Simon Vizental" koji goni nacističke zločince Efraim Zurof (Zuroff) pozdravio je ponovno pokretanje istrage, ističući da bi to moglo da ima "ogromnog uticaja" na eventualno podizanje novih optužnica.
XS
SM
MD
LG