Dostupni linkovi

Predsjedništvo BIH različito o izraelsko- palestinskim odnosima


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas u Sarajevu da BiH nema jedinstven stav o izraelsko-palestinskim odnosima i istakao da takve odluke moraju biti donesene konsenzusom.

Komšić je tokom sastanka članova Predsjedništva BiH sa izraelskim ministrom inostranih poslova Avigdorom Libermanom naglasio da je BiH, kao zemlji koja je prošla kroz pakao rata, veoma stalo da se sva otvorena pitanja rješavaju sa puno strpljenja i mudrosti, jer samo tako se može postići trajni mir u tom regionu.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je da jednostrane aktivnosti na planu rješavanja palestinskog pitanja neće otkloniti problem i dodao da je rješavanje ovog pitanja veoma značajno, kako za region, tako i za cijeli svijet.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovio je da snažno podržava palestinski zahtjev za članstvo u UN, te izrazio razočarenje što Izrael ne izlazi više u susret narodu Palestine.

Po Izetbegovićevom mišljenju, takav novi pristup Izraela bi neminovno vodio uspostavljanju trajnog mira na bazi ravnopravnog političkog dijaloga, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.
XS
SM
MD
LG