Dostupni linkovi

Jusufspahić :Ne osporavajte Rijaset u Srbiji


Muftija beogradski Muhamed Jusufspahić kaže da je osnivanje Rijaseta Islamske zajednice Srbije najbolja inicijativa koja je mogla da zadesi muslimane u Srbiji.

"Inicijativa Islamske zajednice Srbije ne bi trebalo da bude osporavana od onih koji su dobronamerni i prema muslimanima Srbije i prema Srbiji", kazao je Jusufspahić komentarišući najave o osnivanju jedinstvene zajedinice muslimana u Srbiji, u čemu posreduje Turska.

On je, gostujući na televiziji B92, napomenuo da su na način za koji se zalaže Islamska zajednica Srbije, sa Rijasetom u matičnoj zemlji zajednice, organizovani i muslimani u Makedoniji i Crnoj Gori.

Jusufspahić je pozvao Bošnjake da odanošću Srbiji budu odani i Bosni i Hercegovini. "Ovde smo svi došli, ali ovde se naša deca rađaju, i sa te pozicije moramo da gledamo na stvari", rekao je muftija.

Pored Islamske zajednice Srbije deluje i Islamska zajednica u Srbiji na čijem je čelu Muamer Zukorlić. Ta zajednica priznaje vrhovnu nadležnost Rijaseta u BiH. U pomirenju dvije islamske zajednice u Srbiji posreduje Turska.

Reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić rekao je da nije uključen u pregovore i da ne zna ništa o sporazumu, dok je Zukorlić danas naveo da je njegova zajednica "blizu pobjede".
XS
SM
MD
LG