Dostupni linkovi

Rusija ostaje na ljetnjem računanju vremena


Zimsko računanje vremena u Evropi počinje u nedjelju 30. oktobra, u 3,00 sata, kada će kazaljke na časovnicima biti pomjerene za jedan sat unazad, dok Rusija ostaje u "ljetnjem vremenu", po zakonu koji je donijet na inicijativu predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, postižu uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da ljetnje vrijeme počinje posljednje nedjelje marta i da se završava posljednje sedmice oktobra.

Pored Islanda, jedine evropske zemlje koja nije uvela zimsko i ljetnje računanje vremena, ovog vikenda ni Rusi, prvi put posle 30 godina neće pomjerati kazaljke sata unazad. Rusija ostaje u "ljetnjem vremenu", po Zakonu o računanju vremena, koji je proljetos donijt na inicijativu predsjednika Dmitrija Medvedeva.

"Nećemo prelaziti na zimsko vreme", rekao je tada ruski predsednik, uz napomenu da je prilagođavanje pomeranju kazaljki povezano sa stresom i bolešću kod ljudi.
XS
SM
MD
LG