Dostupni linkovi

Špindeleger:Napredovanje ka EU u tijesnoj vezi s pitanjem Kosova


Ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger izrazio je danas uvjerenje da će Srbija u decembru dobiti status kandidata za članstvo u EU i napomenuo da to napredovanje ostaje u tijesnoj vezi sa pitanjem Kosova.

Špindeleger je poslije razgovora sa potpredsjednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem rekao da EU želi da vidi pomak u dogovorima o konkretnim pitanjima.
Kostatovao da put ka EU vodi "korak po korak", i naveo da je od Đelića čuo neke prijedloge koje će prenijeti svojim kolegama u Savjetu EU.

Špindeleger je rekao da smatra da ono što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine treba sprovesti, ističući da je "Kosovo realnost", da treba naći način da se problemi riješe i da se napravi važan korak da se stvari na terenu pomjere naprijed.

"Ako bi za rješenje ovog problema bio potreban novi forum, mi smo za to spremni", rekao je Špindeleger odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost održavanja novog foruma na kome bi bilo dogovoreno rješenje za carinske prelaze.

Đelić je na pitanje da li je moguće ostati pri stavu i "EU i Kosovo", rekao da je Srbija svjesna da se pitanje Kosova mora riješiti prije ulaska u EU, ali i da je privržena dijalogu i da teži istorijskom kompromisu između Srba i Albanaca.
XS
SM
MD
LG