Dostupni linkovi

Sud u Tunisu oslobodio bivšeg libijskog premijera


Sud u Tunisu je oslobodio bivšeg libijskog premijera Al Bagdadi Ali al Mahmudija uprkos zahtjevu za izručenje dobijenom od libijskih vlasti, izjavio je danas njegov advokat Mabruk Korčid.

"Sud je donio odluku da ga oslobodi iz zatvora", rekao je Korčid. Izvor iz tuniškog pravosuđa potvrdio je da je Mahmudi oslobođen.

Mahmudi je pobjegao iz Libije u Tunis u avgustu, neposredno nakon pada režima Moamera Gadafija i stupio je u štrajk glađu u znak protesta zbog mogućeg izručenja.

Mahmudijev advokat je istakao da njegov klijent nije povezan sa represalijama vršenim tokom 42-godišnjeg režima bivšeg libijskog predsjednika, dok je izrazio spremnost njegovog klijenta na saradnju sa novom prelaznom vladom. Korčid je na sudu ranije naglasio da Mahmudijev život može biti ugrožen ukoliko bude vraćen u Libiju.

Mahmudi, bio je libijski premijer od 2006.godine i jedan je od najviše rangiranih zvaničnika bivšeg libijskog režima koji je bio u pritvoru. Tokom sukoba u Libiji pojavljivao se u lokalnim medijima govoreći u odbranu Gadafija i optužujući NATO za namjerno ubijanje civila.
XS
SM
MD
LG