Dostupni linkovi

Nagrada Saharov za 5 učesnika arapskog proljeća


Petoro učesnika "arapskog proljeća" ovogodišnji su dobitnici nagrade Saharov za slobodu duha koju dodjeljuje Evropski parlament.

Dobitnici uglednog priznanja su Tunišanin Mohamed Buazizi, koji je nagrađen posthumno, Egipćanka Asma Mafuz, libijski disident Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, sirijska advokatkinja Razan Zeituneh i sirijski karikaturista Ali Farzat.

Mohamed Buazizi se zapalio 17. decembra 2010. u Sidi Buzidu i umro je dvije sedmice kasnije. Njegov očajnički gest podstakao je veliki narodni protest koji je doveo do pada režima predsjednika Ben Alija.

Asma Mahfuz je među osnivačima Pokreta mladih 6. april, koji je uputio poziv za prvo okupljanje na trgu Tahrir u Kairu, što se potom pretvorilo u pokret koji je doveo do svrgavanja egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Nagrađeni su i Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, 77-godišnji libijski disident koji je proveo 31 godinu u zatvoru zbog protivljenja režimu Moamera Gadafija, Razan Zeituneh, 34-godišnja advokatkinja koja rukovodi komitetima koji upravljaju pobunom u Siriji i Ali Farzat, novinski karikaturista koga su u avgustu pretukle sirijske snage bezbjednosti polomivši mu obije ruke.

Predsjednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek (Jerzy) rekao je da ovogodišnji dobitnici simboliziju borbu za demokratiju, ljudska prava i oni su koautori istorijske borbe za promjene u Arapskom svijetu.

Nagrade će dobitnicima biti svečano uručene u decembru.
XS
SM
MD
LG