Dostupni linkovi

Demonstranti u Oklandu i Atlanti rastjerani, policija koristila suzavac


Policija u američkim gradovima Okland i Atlanta rastjerala je demonstrante pokreta Occupy Wall Street, a mjesta na kojima su bili podignuti njihovi šatori, raščišćena su.

Kako javljaju američki mediji, do te noćne akcije policije, u punoj opremi za razbijanje protesta, došlo je nakon sve većih žalbi stanovnika, vlasnika radnji i gradskih zvaničnika na sigurnost i čistoću.

U Oaklandu u Californiji je bilo haotičnih scena u kojima je policija ispaljivala suzavac na demonstrante koji su pokušali ponovo podići šatore na mjestu odakle su otjerani u utorak.

Policija je upotrijebila suzavac i gumene metke. Dva policajca su povrijeđena, pošto je iz mase na njih bacano kamenje. Policija je procijenila da je u jednom trenutku bilo oko 1.000 demonstranata, a uhapšeno je oko 100.

U Atlanti u Georgiji helikopteri su letjeli iznad mjesta u centru grada gdje su se utaborili članovi pokreta Occupy Wall Street, pomažući akciju policije na terenu, koja je uhapsila 50 demonstranata koji nisu htijeli napustiti to mjesto.
XS
SM
MD
LG