Dostupni linkovi

Obama: Gadafijeva smrt snažna poruka diktatorima


Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da ne treba uživati u snimcima posljednjih trenutaka svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija i da čak i oni koji su činili "užasne stvari" zaslužuju dostojanstvenu smrt.

"Nikada ne volite da vidite da neko sličan završi na način na koji je Gadafi, ali mislim da se time očigledno šalje snažna poruka diktatorima širom svijeta da ljudi teže da budu slobodni. Gadafi je imao šansu da tokom `arapskog proljeća` konačno popusti stege vlasti i mirno pređe na demokratiju. Dali smo mu veliku šansu i on to nije učinio", rekao je Obama.

Obama je podsjetio da njegova administracija nije objavljivala snimke tijela lidera Al Kaide Osame bin Ladena, kojeg su u maju u Pakistanu ubili američki komandosi.

Obama je izjavu dao u šou programu popularnog voditelja Džej Lenoa i tokom svoje predizborne kampanje za izbore zakazane iduće godine.

Gadafi je juče sahranjen na tajnoj lokaciji, pet dana nakon što je uhvaćen i ubijen, a njegovo tijelo izloženo javnosti. Na video snimcima se vidi da je Gadafi prije smrti izrugivan, pretučen i zlostavljan.
XS
SM
MD
LG