Dostupni linkovi

Klark: Kosovo nije srpska zemlja


Bivši komandant NATO-a u Evropi Vesli Klark izjavio je u utorak da će Srbi sa Kosova uvek imati kulturne veze sa Srbijom, ali da Kosovo nije njihova zemlja.

"Kosovski Albanci, čija je to država, trebalo bi da preuzmu carinske obaveze. Sa druge strane, Srbija bi trebalo da pusti građane na severu Kosova. Oni će uvek imati srodstvo u kulturi, ali to nije njihova zemlja. Reč je o postepenom procesu, koji će se lakše sprovesti uz jako međunarodno vođstvo“, izjavio je Klark za "Dojče vele".
.
Na pitanje kako danas posmatra tenzije prisutne na severu Kosova, Klark je rekao da je to deo pokušaja zaokruživanja države i proces koji treba da se prođe.

On smatra da Evropska unija treba da pokaže odgovorno i jako liderstvo u rešavanju problema na zapadnom Balkanu, pošto je Vašington prepustio Briselu vodeću ulogu u ovom delu Evrope.

Klark za "Dojče vele" kaže da u BiH još postoji potreba da se strane približe, da se formira zajednička vlast, koja bi bila efikasna u ostvarivanju potreba svojih građana.

"Vlasti ne izvršavaju svoje obaveze. Vlast nije formirana, ne promoviše se na dobar način ekonomski razvoj. To ne može da se uradi pod uslovima koji su prisutni i zato je tamo potrebno jače evropsko vođstvo", smatra Klark.
XS
SM
MD
LG