Dostupni linkovi

SAD uništava najjaču nuklearnu bombu


Poslednja iz serije najjačih američkih nuklearnih bombi B-53, 600 puta jača od bombe bačene na Hirošimu, biće uništena u Teksasu, saopštili su u utorak zvaničnici.

Stručnjaci će iz uranijumskog dijela bombe izvući eksplozivno punjenje od 136 kilograma, pa ona više neće moći biti aktivirana.

Bomba težine četiri i po tone, veličine kombija, uvedena je u američki arsenal 1962. godine, tokom hladnog rata, a sve bombe ovog tipa povučene su iz naoružanja 1997. godine

Prva bomba ovog tipa uništena je u osamdesetim godinama 20. veka, ali ih je nekoliko zadržano u arsenalu do 1997. godine.

Za proces demontaže sastavljena je posebna procedura, pošto je ova bomba napravljena uz pomoć stare tehnologije, a svi naučnici koji su na njoj radili u međuvremenu su penzionisani ili su umrli.

"Svet postaje bezbednije mjesto sa ovim rasklapanjem. B-53 je oružje razvijeno u drugačijem vremenu i drugačijem svetu. Danas prevazilazimo nuklearni arsenal iz vremena hladnog rata", izjavio je Tomas Dagostino, šef Nacionalne nuklearne administracije SAD.
XS
SM
MD
LG