Dostupni linkovi

Kameron: Ostanak u EU je nacionalni interes


Nacionalni interes Velike Britanije jeste da bude u Evropskoj uniji, naglasio je u ponedeljak britanski premijer Dejvid Kameron u Londonu tokom debate u Donjem domu britanskog parlamenta o organizaciji referenduma o tome da li zemlja treba da ostane u EU.

Oko 60 poslanika Kameronove konzeravativne stranke potpisali su predlog da se do maja 2013. godine organizuje referendum o Evropi na kome bi se ponudile tri opcije - ostanak u EU, izlazak iz EU ili pregovaranje labavijih veza sa EU zasnovanih trgovini i saradnji.

"Naš nacionalni interes je da budemo u EU, da pomognemo da se odrede pravila koja će uređivati jedinstveno tržište, naše najveće izvozno tržište pošto apsorbuje 50 odsto našeg izvoza", rekao je Kameron poslanicima.

Kameron je takođe dodao da sada nije dobar trenutak da u jeku ekonomske krize da se organizuje takav jedan referendum. "Kad je kuća vašeg suseda u plamenu vaš prvi refleks je da pomognete da se ugasi požar, ako ni zbog čega drugog nego da se ne proširi na vašu kuću", rekao je Kameron.

Predlog nema gotovo nikakve šanse da bude prihvaćen jer se druge vodeće partije protive takvom predlogu, ali je prvi put da poslanici Kameronove stranke izražavaju nezadovoljstvo njime od kada je došao na vlast u maju 2010. godine.
XS
SM
MD
LG