Dostupni linkovi

Josipović za sklapanje sporazuma sa Srbijom


Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da je spreman da preuzme inicijativu za sklapanje međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Srbije koji, kako zbog onemogućavanja daljnjih neosnovanih progona hrvatskih branitelja, tako i zbog nastavka saradnje na procesuiranju ratnih zločina, smatra kvalitetnijim i za hrvatske interese boljim rešenjem od "zakona o ništavnosti".

"Spreman sam da preuzmem tu inicijativu i pozivam vladu da u to idemo zajedno", izjavio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu", ocenivši da "zakon o ništavnosti", koji je Sabor izglasao na predlog vlade, šteti Hrvatskoj jer se njime ne onemogućavaju situacije da hrvatski branitelji budu neosnovano progonjeni i šikanirani. "Mi to ovim zakonom nismo učinili i on s te strane šteti", poručio je predsednik.

Sabor jer usvojio Zakon o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije zbog poslednjih optužnica protiv 44 hrvatska državljana uključujući i nekoliko ratnih rukovodilaca, za ratne zločine i genocid na području Vukovara 1991.
XS
SM
MD
LG