Dostupni linkovi

U zemljotresu u Turskoj nema stradalih državljana BiH


Prema podacima koje je do sada pribavio, Generalni konzulat BiH u Istanbulu izvijestio je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da među poginulim i povrijeđenim u zemljotresu koji je danas pogodio istok Turske nema državljana BiH.

Generalni konzulat ne raspolaže informacijama da se na području koje je pogodio zemljotres nalaze ili borave bh. državljani.

Prema javljanju turskih medija, potres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali pogodio je danas 13.41 sati provinciju Van na istoku Turske. Epicentar potresa bio je u selu Tabanli, u blizini granice između Turske i Iraka.

Potres se osjetio i u obližnjim gradovima Sirt, Bingol, Batman, Muš i dr. Nakon prvog uslijedio je drugi, nešto slabiji, s jačinom od 5,5 stepeni, a pogodio je gradić Gedikbulak, također, u provinciji Van.

Crveni polumjesec Republike Turske formirao je krizni štab u Centru za vanredna stanja u Ankari i mobilizovao zalihe hrane, medicinske pomoći, te osigurao šatore i deke iz lokalnih centara za vanredne situacije, kako bi uputio pomoć u područja pogođena zemljotresom.
XS
SM
MD
LG