Dostupni linkovi

Otvoren 56.Međunarodni sajam knjiga u Beogradu


U Beogradu je večeras, uz zvuke fanfara, otvoren 56. Međunarodni sajam knjiga pod sloganom "Knjige spajaju ljude", na kojem učestvuje 817 izlagača iz 27 zemalja, među kojima su i izlagači iz Republike Srpske /RS/ i BiH.

Ovaj najveći regionalni sajam otvorili su srpski pisac, romansijer, esejista, satiričar i polemičar Svetislav Basara i pisac iz Mozambika Mija Koto, u ime počasnog gosta - portugalskog govornog područja, koji je i jedan od najeminentnijih afričkih autora na portugalskom jeziku.

Prije nego što je proglasio da je ovogodišnji sajam knjiga otvoren, Basara je besjedu započeo u pesimističkom tonu citirajući Osvalda Špenglera da se nalazimo u vremenu koje je"početak povratka u varvarstvo".

"Sa svih strana dolaze zastrašujuća upozorenja da je duhovnost u krizi, ona to u izvesnom smislu i jeste, ali panici nema mesta - duhovnost i treba da bude u krizi, duhovnost, zapravo i nije ništa drugo do neprestano prebivanje u krizi i prevladavanje kriza. Sa druge strane, ako se samo osvrnemo oko sebe, videćemo da je u još većoj krizi ono što se duhovnosti protivi, dakle varljivi svet merkantilizma, pohlepe, neobuzdanog sticanja i trošenja, koji se ubrzano raspada pred našim očima", rekao je Basara.

On je istakao da je ono što mu uliva optimizam snaga sa kojom se knjiga odupire nasrtajima novih tehnologija i nenametljiva upornost uz čiju pomoć opstaje u šarenilu površnih zadovoljstava.
XS
SM
MD
LG