Dostupni linkovi

Lideri EU pozvali Italiju da ubrza ekonomske reforme


Lideri EU pozvali su danas Italiju, na ključnom samitu sazvanom za spas evrozone od sve dublje dužničke krize, da ubrza ekonomske reforme i izbjegne scenarij sličan Grčkoj.

Cilj je da se do srijede usaglase stavovi o smanjenju grčkog duga, o jačanju evropskih banaka, poboljšanju ekonomskog upravljanja u evrozoni i maksimiziranju mogućnosti Evropskog mehanizma za stabilnost finansija /EFSF/ kako bi se spriječilo "izlijevanje" krize na druge zemlje.

Diplomate kažu da žele da povećaju pritisak na Rim da primjeni strukturalno tržište rada i provede penzione reforme u cilju jačanja ekonomskog rasta Italije i vraćanja povjerenja investitora u vezi sa velikim dugom zemlje, po visini odmah nakon Grčke.

Prije početka razgovora 27 lidera bloka o suzbijanju krize njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Nikolas Sarkozi održali su privatni sastanak sa italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem, rekli su zvaničnici.

Izvor u njemačkoj vladi rekao je da su Merkelova i Sarkozi naglasili "hitnu neophodnost vjerodostojnih i konkretnih reformi u zemljama evrozone", bez kojih bi bilo koje kolektivne mjere EU bile nedovoljne.

Merkelova je upozorila juče da ako dug Italije ostane na nivou od 120 odsto od društvenog bruto proizvoda onda neće biti važno koliko je zaštitni zid jer to neće pomoći da se povrati povjerenje tržišta.
XS
SM
MD
LG