Dostupni linkovi

Odziv birača u Tunisu premašio očekivanja


Odziv birača na prvim demokratskim izborima u Tunisu premašio je danas sva očekivanja, izjavio je predsjednik izborne komisije.

Prema riječima predsjednika komisije Kamela Džendubija, "broj glasača mogao bi da bude veći od 60 odsto".

Džendubi je na konferenciji za novinare u prijestonici Tunisu naveo i da je bilo pojedinih nepravilnosti u odvijanju izbornog procesa.

"Neke partije nastavljaju kampanju i ne poštuju izbornu tišinu", koja je na snazi od petka u ponoć, dodao je.

Kao primjere je naveo "pritiske na nepismene birače" i "slanje SMS poruka radi uticanja na glasanje", ali nije precizirao o kojim se partijama radi.

Više od sedam miliona glasača bira ustavotvornu skupštinu od 217 poslanika, koja će biti zadužena za pripremu i donošenje novog ustava, devet mjeseci poslije svrgavanja predsjednika Zina el-Abidin Ben Alija.

Veliki favorit na izborima je islamistička partija Enahda (Renesansa) koja je bila zabranjena u vrijeme vladavine Ben Alija. Njen najveći rival je stranka lijevog centra Napredna demokratska partija, čiji je lider Ahmed Nadžib Šebi bio u otvorenom sukobu sa Ben Alijem.

Svrgavanje tuniskog predsjednika Zina el-Abidin ben Alija u prevratu u januaru izazvalo je lančanu reakciju u čitavom regionu i inspirisalo pobune od Egipta do Bahreina.
XS
SM
MD
LG