Dostupni linkovi

EU spremna za odlučujuće mjere oko krize


Evropska unija spremna je da usvoji odlučujuće mjere za rješavanje suverene dužničke krize, izjavio je danas francuski premijer Fransoa Filon.

"Zemlje članice, uključujući Francusku i Njemačku, kao i različite institucije EU, spremne su da usvoje odlučujuće mjere", rekao je Filon novinarima nakon sastanka sa japanskim premijerom Jošihikom Nodom.

Lideri EU danas će u Briselu pokušati da dogovore sveobuhvatni plan za rješenje dužničke krize evrozone, ali neki veći pomak ne očekuje se do narednog samita bloka u srijedu.

Francuska će biti domaćin grupe 20 industrijski razvijenih zemalja narednog mjeseca na kome će glavna tema biti napori Evrope da suzbije i kontroliše dužničku krizu.

U Briselu su danas planirana dva samita evropskih lidera, saopšteno je iz EU.

Prvo će Evropski savjet razmatrati ekonomsku politiku, uključujući promovisanje rasta i zaposlenja, kao i pripreme za samit G20, a nakon toga razgovaraće lideri evrozone o finansijskoj situaciji i pravljanju evrozonom.

Na sastanku Evropskog savjeta šefovi država i vlada identifikovaće veliki broj prioriteta neophodnih za osiguranje održivog rasta i otvaranje radnih mjesta. Oni će, takođe, razgovarati o suverenoj dužničkoj krizi, ekonomskom upravljanju i dokapitalizaciji banaka.
XS
SM
MD
LG