Dostupni linkovi

Slučaj Magnicki: Rusija zabranila ulaz nekim zvaničnicima SAD


Rusija je zabranila ulaz nekim američkim zvaničnicima kao odgovor na američko ukidanje viza ruskim državljanima zbog smrti advokata Sergeja Magnickog u zatvoru, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Na bazi reciprociteta, odobrena je lista američkih građana, čiji je boravak u Rusiji ocijenjen kao nepoželjan", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

On je dodao da lista uključuje "visoko rangirane zvaničnike, saučesnike u zločinima", kao što su de fakto "legalizovana mučenja u američkim specijalnim zatvorima, otmice, zatvaranja u bazi Gvantanamo, neistražena ubistva civila u Iraku i Avganistanu".

Američki Stejt dipartment saopštio je u julu da je uveo vizna ograničenja ruskim zvaničnicima optuženim za umiješanost u smrt advokata Sergeja Magnickog u ruskom zatvoru, dok je čekao suđenje za utaju poreza i pronevjeru 2009. godine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su američka vizna ograničenja neopravdana i da će odgovoriti "adekvatnim mjerama".

Lukaševič je rekao da će lista američkih građana, kojima se zabranjuje ulaz u Rusiju, biti proširen, bez iznošenja detalja.

"Ako američka strana nastavi putem viznih konfrontacija bićemo prisiljeni da proširimo listu", rekao je on.

Saopštenje, koje potvrđuje pisanje ruskih medija, još jedan je znak da je u opasnosti obnova odnosa SAD i Rusije, ocjenjuje britanska agencija.
XS
SM
MD
LG