Dostupni linkovi

Konferencija u Miločeru: Vrijeme je za novi Balkan


"Novi Balkan" treba da postane paradigma konstruktivne saradnje umjesto simbola regionalne nestabilnosti i sukoba, jedan je od zaključaka međunarodne konferencije "Nacionalno i međuetničko pomirenje i religijska tolerancija na Balkanu", održane u Miločeru, čiji je organizator Evropski centar za mir i razvoj /ECPD/ Univerziteta za mir UN.

"Politički dijalog i intenzivna ekonomska saradnja bazirana na razmjeni proizvoda i materijala, uzajamnih kupovina kompanija koje djeluju na regionalnom tržištu, liberalizaciji kretanja ljudi i kapitala treba da karakteriše `novi Balkan`", navodi se u zaključcima konferencije, koja je dio projekta "Balkan u 21. vijeku - putevi izgradnje mira i stabilnosti".

U saopštenju iz ECPD-a se naglašava da, ipak, uprkos napretku, sveukupna situacija na Balkanu i dalje je kritična, gledano i politički, ekonomski i socijalno, te da treba da budu uloženi novi napori u cilju jačanja dijaloga kako bi se pokrenule zajedničke akcije koje bi bile od koristi regionu kao cjelini, kao naprimjer u oblasti međudržavnog transporta, pogranične kontrole, statusa manjina kako bi se popravili bazični uslovi za pregovore o globalnom političkom kompromisu koji bi vodio jednom efikasnom "novom Balkanu".

U saopštenju se ističe da je konferencija pokazala da su, uprkos mnogim poteškoćama, EU i zemlje zapadnog Balkana u procesu produbljivanja i proširenja odnosa u mnogim oblastima, sa mogućnošću pripreme zemalja za eventualno članstvo, ako i kada se ispune traženi uslovi.
XS
SM
MD
LG