Dostupni linkovi

Njemački ambasador: O statusu Kosova nema dijaloga


Njemački ambasador u Prištini Ernst Rajnhel izjavio je da u dijalogu Beograda i Prištine ima mjesta za pitanja o rješavanju krize na sjeveru Kosova, ali ne i o statusu, koji je već određen.

On je naveo da je apsolutno neprihvatljivo da Beograd nastavak dijaloga sa Prištinom uslovljava ragovorima o granicama na sjeveru Kosova. "Beograd zahtjeva da tri kosovska carinska službenika sa svakog punkta budu povučeni i to su zapravo preduslovi za dijalog koji ni za kosovsku stranu ni za EU nisu prihvatljivi", rekao je Rajnhel za KiM radio.

Rajnhel je rekao da se o promjeni granica više ne može pregovarati, ali da je moguća izgradnja jake lokalne samouprave na sjeveru Kosova.

"Ne vjerujem u mogućnost da sjever Kosova postoji kao politička jedinica, ali mislim da je moguće da tamo bude izgrađena lokalna samouprava koja bi bila privilegovana u odnosu na druge opštine i služila bi kao osnova na kojoj bi se mogao izgraditi miran i razuman život za stanovnike, bez važnosti gdje su granice", rekao je Rajnhel

On je poručio Srbima na sjeveru Kosova da bez ikakvih prethodnih uslova omoguće neograničenu slobodu kretanja, navodeći da Kfor i Euleks moraju da vrše svoj mandat na cijeloj teritoriji Kosova.
XS
SM
MD
LG