Dostupni linkovi

Vanredna vijest

File optimista da će Srbija dobiti status kandidata


Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je optimista da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU na sjednici Evropskog savjeta, koja će biti održana u decembru.

Istakavši da je Evropska komisija preporučila da se sa Srbijom počnu pregovori o pristupu čim bude ostvarila dovoljan napredak u odnosima sa Kosovom, File je rekao da to podrazumijeva da Srbija primjeni princip sveobuhvatne regionalne saradnje, pronađe pragmatična rješenja u oblastima kao što su energetika, telekomunikacije i obostrano prihvatanje diploma, te da nastavi da u dobroj vjeri primjenjuje sve dogovorene sporazume i da aktivno sarađuje sa Euleksom kako bi mogao da vrši svoje dužnosti u svim dijelovima Kosova.

File je naveo da to što se traži od Srbije nije ništa novo i da su ti elementi statusno neutralni, te naglasio da priznavanje Kosova nije formalan uslov za proces integracija Srbije u EU.

"Evropska komisija nema stav o statusu /Kosova/ i želi da se i dalje bavimo Kosovom na pragmatičan način, u skladu sa politkom koju slijedimo otkako smo je predstavili u izvještaju iz 2009. 'Kosovo - ostvarivanje evropske perspektive", rekao je File za beogradsku "Politiku".

On je izrazio uvjerenje da će se dijalog Beograda i Prištine obnoviti, da će dogovoreno biti primjenjeno i da će Srbija u decembru na sjednici Evropskog savjeta dobiti status kandidata.
XS
SM
MD
LG