Dostupni linkovi

File optimista da će Srbija dobiti status kandidata


Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je optimista da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU na sjednici Evropskog savjeta, koja će biti održana u decembru.

Istakavši da je Evropska komisija preporučila da se sa Srbijom počnu pregovori o pristupu čim bude ostvarila dovoljan napredak u odnosima sa Kosovom, File je rekao da to podrazumijeva da Srbija primjeni princip sveobuhvatne regionalne saradnje, pronađe pragmatična rješenja u oblastima kao što su energetika, telekomunikacije i obostrano prihvatanje diploma, te da nastavi da u dobroj vjeri primjenjuje sve dogovorene sporazume i da aktivno sarađuje sa Euleksom kako bi mogao da vrši svoje dužnosti u svim dijelovima Kosova.

File je naveo da to što se traži od Srbije nije ništa novo i da su ti elementi statusno neutralni, te naglasio da priznavanje Kosova nije formalan uslov za proces integracija Srbije u EU.

"Evropska komisija nema stav o statusu /Kosova/ i želi da se i dalje bavimo Kosovom na pragmatičan način, u skladu sa politkom koju slijedimo otkako smo je predstavili u izvještaju iz 2009. 'Kosovo - ostvarivanje evropske perspektive", rekao je File za beogradsku "Politiku".

On je izrazio uvjerenje da će se dijalog Beograda i Prištine obnoviti, da će dogovoreno biti primjenjeno i da će Srbija u decembru na sjednici Evropskog savjeta dobiti status kandidata.
XS
SM
MD
LG