Dostupni linkovi

EK će analizirati hrvatski zakon o ništavnosti optužnica


Evropska komisija će analizirati Zakon o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela JNA, SFRJ i Srbije, koji je juče usvojio hrvatski Sabor, i poziva Hrvatsku da osigura uslove za nastavak konstruktivnog dijaloga u regionu o pitanju ratnih zločina.

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje, rekao je da će Komisija analizirati da li su u konačnom dopunjenom tekstu uzete u obzir "zabrinutosti" Brisela u vezi nacrta ovog zakona sa kojima su ranije upoznati hrvatski partneri.

"Upoznati smo da je usvojen ovaj osjetljiv zakon u hrvatskom parlamentu. U vezi sa tim ponavljamo važnost koju pridajemo, kao opšte pravilo na zapadnom Balkanu, regionalnoj saradnji, uključujući i onu koja je usmjerena na procesuiranje ratnih zločina, te pozivamo Hrvatsku da osigura uslove za nastavak konstruktivnog dijaloga u regionu o pitanju ratnih zločina", rekao je Stano.

Sabor Hrvatske juče je većinom glasova usvojio Zakon o ništavosti srpskih optužnica i Deklaraciju o nekim pitanjima saradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije, u kojoj se navodi da je Srbija povrijedila hrvatski suverenitet.

Srbija se u tom tekstu poziva na sklapanje međudržavnog ugovora kojim bi se, u skladu s međunarodnim pravom, uredila pitanja nadležnosti za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i za genocid.

Vlada Hrvatske inicirala je donošenja zakona o ništavosti optužnica JNA i SFRJ zbog posljednjih optužnica protiv 44 hrvatska državljana uključujući i nekoliko ratnih rukovodilaca, za ratne zločine i genocid na području Vukovara 1991. godine

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da Zakon o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela JNA, SFRJ i Srbije nije u saglasnosti sa Ustavom, te da zbog svojih slabosti nanosi i štetu međunarodnom ugledu zemlje, te najavio da će pred Ustavnim sudom tražiti ispitivanje ustavnosti ovog zakona.
XS
SM
MD
LG