Dostupni linkovi

Dodik u Washingtonu: Raspad BiH jedno od rješenja


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na okruglom stolu na washingtonskom univerzitet John Hopkins da je i raspad Bosne i Hercegovine jedno od rješenja krize u toj zemlji.

“Jedno od mogućih rješenja je centralizacija, koja nije realna opcija, drugo je da BiH bude visoko decentralizovana država, što je najrealnija opcija, koja se može postići dogovorom političkih predstavnika konstitutivnih naroda, ali za što treba dobra volja naših političkih partnera. Treća opcija je disolucija BiH, što nije naša želja, i što je tabu tema za političare u BiH, ali to ne znači da to nije realna alternativa”, izjavio je Dodik koji boravi u višednevnoj posjeti SAD-u.

Dodik je optužio međunarodnu upravu u BiH da je napravila najveću krizu od potpisivanja Daytona, namećući odluke među kojima je i priznavanje vlasti u Federaciji BiH.

Komentarišući pismo bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojem ga je optužio da svojim izjavama priziva sukobe te zaprijetio odgovorom bosanskih patriota, Dodik je naveo "da ne prihvata takvu vrstu razgovora, koji sadrže direktne i indirektne prijetnje”.
XS
SM
MD
LG