Dostupni linkovi

Srbija: Studenti prekinuli štrajk nakon dogovora sa ministrom


Predstavnici studenta odlučili su večeras u Beogradu da prekinu štrajk, pošto su se sa ministrom prosvjete Srbije Žarkom Obradovićem dogovorili oko visine školarina.

Studenti su najavili da će studentskim parlamentima uputiti dopis da se protest obustavi.

Na kraju sastanka potpisan je sporazum, koji su potpisali svi prisutni predstavnici studentskih tijela, Univerziteta, fakulteta i visokih škola i predstavnici Ministarstva prosvjete, javili su beogradski mediji.

Obradović je nakon sastanka koji je trajao više od pet časova izjavio da je studentima predloženo da svi koji imaju 60 ESPB bodova za upis u sljedeću godinu budu potpuno oslobođeni školarina, oni koji sakupe od 54 do 59 da budu oslobođeni najmanje 60 odsto školarine, dok studenti koji sakupe od 48 do 53 bodova budu oslobođeni 50 odsto školarine.

Obradović je rekao da je riješeno i pitanje stanovanja za apsolvente i da će uputiti svim fakultetima prijedlog da im se to omogući.

Sa studentima je dogovoreno i da se na fakultetima i višim školama, na kojima se ne može prijaviti više ispita, čiji ukupan zbir iznosi 60 ESPB bodova omogući njihovo prijavljivanje i da se ti ispiti ne plaćaju dodatno.
XS
SM
MD
LG