Dostupni linkovi

Tadić: Što pre omogućiti nesmetano kretanje Kfora i Eulexa


Država Srbija smatra da je potrebno omogućiti nesmetano kretanje Kfora i Euleksa po putevima na sjeveru Kosova, pod uslovom da ne prevoze pripadnike prištinskih institucija - izjavio je večeras predsjednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je u pisanoj izjavi naglasio da je potrebno u najkraćem roku omogućiti normalno snabdijevanje jedinicama Kfora i u tu svrhu i njihovo nesmetano kretanje, te podvukao da politički predstavnici Srba sa sjevera Kosova treba da djeluju u pravcu mogućih i održivih rješenja, koja su na dobrobit građana.

''Snabdevanje Kfora i kretanje Kfora je obaveza na osnovu Vojno tehničkog sporazuma u Kumanovu, koji je naša država prihvatila, kao i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Kretanje Euleksa je omogućeno Planom od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je odobrio Savet bezbednosti B UN", naveo je Tadić.

On je dodao da je neophodno obezbijediti mir i stabilnost na Kosovu i pozvao Kfor i Euleks da se uzdrže od jednostranih akcija i primjene sile na sjeveru Kosova.

"Svaki nasilan korak u pravcu uklanjanja barikada vodi u dalje zaoštravanje krize i udaljava nas od postizanja rešenja na severu Kosmeta. Pozivam građane da se uzdrže od bilo kakvih akata nasilja i reakcija na moguće provokacije, koje bi opravdale upotrebu sile protiv njih'', zaključio je Tadić.
XS
SM
MD
LG