Dostupni linkovi

Josipović: Zakon o ništavosti štetan i neustavan


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da je danas usvojeni zakon o ništavosti optužnica izuzetno štetan i neustavan, i najavio da će Ustavnom sudu uputiti zahtev za ispitivanje njegove ustavnosti.

"Zakon je izuzetno štetan jer uskraćuje hrvatskim braniteljima pravo na efikasnu obranu kroz pravnu pomoć tijela Hrvatske", rekao je novinarima Josipović, koji je ujedno oštro kritikovao odluku vladajuće većine u Hrvatskom saboru da usvoji taj zakon.

On je ocijenio da je zakon štetan i zato što zatvara vrata dobroj saradnji koja je "čistila" neosnovane optužnice, i da će spriječiti i međunarodnu saradnju sa Srbijom koja je rezultirala većim brojem predmeta koji su sudovi u Srbiji vodili protiv zločinaca.

Dodao je i da se zakonom neki hrvatski građani izlažu mogućnosti da budu uhapšeni kad napuste Hrvatsku i uputio branitelje da zaštitu traže od onih poslanika koji su glasali za taj "štetan i neustavan zakon".

Prema mišljenju hrvatskog predsjednika, međunarodna zajednica smatra da zakon dovodi u pitanje predanost Hrvatske progonu ratnih zločinaca i da je izuzetno štetan za Hrvatsku i u političkom smislu.

Josipović smatra da zakon nije donesen potrebnom većinom, iako je Sabor imao kvorum.
XS
SM
MD
LG