Dostupni linkovi

Žene u crnom traže pravdu za žrtve ratnog zločina iz Sjeverina


Organizacija Žene u crnom danas je, povodom 19. godišnjice otmice i ubistva 16 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina, zatražila da budu uhapšeni počinioci tog zločina, njihovi naredbodavci i komandanti.

Uz ocjenu da "država Srbija nije priznala svoj zločin", Žene u crnom navode da su pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici" 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj - Rudo, tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske u mjestu Mioče, oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gdje su ih zlostavljali i ubili.

Građani Srbije ubijeni su samo zbog toga što su bili Muslimani. Četiri osobe su osuđene zbog tog zločina. Dragutin Dragićević osuđen je na 20 godina zatvora, a Đorđe Šević na 15 godina. Milan Lukić i Oliver Krsmanović su osuđeni u odsustvu na po 20 godina zatvora.

Žene u crnom smatraju da ni prvostepeni, ni Vrhovni sud nisu prihvatili da su osuđeni pripadali Vojsci Republike Srpske, koju je finansirala, organizovala i podržavala Vojska Jugoslavije. Sudovi su prikrili odgovornost države, iako je ona utvrđena tokom suđenja, navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG