Dostupni linkovi

Obama: Kraj dugog i bolnog poglavlja za Libijce


Predsjednik SAD Barak Obama rekao je danas da smrt svrgnutog libijskog lidera Muamera Gadafija označava "kraj dugog i bolnog" poglavlja za Libijce i pozvao nove libijske vlasti da izgrade "demokratsku" i tolerantnu" zemlju.

"Danas je vlada u Libiji objavila smrt Moamera Gadafija. To označava kraj dugog i bolnog poglavlja za stanovnike Libije koji sada imaju šansu da sami odredjuju svoju sudbinu u novoj i demokratskoj Libiji", izjavio je Obama u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je ocijenio da je Gadafijev režim četiri decenije vladao čvrstom rukom, da su ljudska prava bila ignorisana, a nedužni civili zatvarani, tučeni i ubijani, da je libijsko bogatstvo rasipano, a terorizam pretvoren u političko oružje.

"Danas možemo da kažemo da je Gadafijev režim gotov. Posljednja uporišta tog režima su pala. Nova vlada jača svoju kontrolu u zemlji i više nema jednog od najstarijih diktatora na svijetu", rekao je Obama.

On je takođe dodao da je za region značaj današnjeg događaja to što se još jednom pokazuje da režimi čvrste ruke uvijek na kraju nestanu.

"U cijelom arapskom svijetu narod se digao da traži svoja prava. Mladi snažno odbacuju diktaturu. One vođe koji pokušavaju da im uskrate dostojanstvo, neće u tome uspjeti", rekao je američki predsjednik.
XS
SM
MD
LG