Dostupni linkovi

Beograd optužuje KFOR i EULEX


Protesti Srba kod Gračanice, 20. oktobar 2011.
Protesti Srba kod Gračanice, 20. oktobar 2011.
Dok predstavnici vlasti Srbije, pozivajući Srbe i KFOR na uzdržanost i mirna sredstva, odgovornost za napetost i sukobe na severu Kosova prebacuju na međunarodne snage i EULEX, iz Evropske unije poručuju da je akcija uklanjanja barikada na severu Kosova legalna i legitimna jer je slobodna kretanja jedno od temeljnih evropskih načela.

Najviši zvaničnici Srbije pozvali su pripadnike međunarodnih misija na Kosovu na uzdržanost od upotrebe sile, kao i lokalno stanovništvo da ne reaguje na provokacije.

Povodom dramatičnih zbivanja na severu Kosova predsednik Srbije Boris Tadić nije se niti čuo niti pojavio već je poruku poslao putem saopštenja Predsedništva.

Od Kfora i Euleksa zatražio je da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera Srba na severu Kosova da odlučuju isključivo u interesu građana, a ne prema interesu svojih stranačkih šefova. Predsednik Srbije je istakao da "građani ni po koju cenu ne smeju pribeći nasilnim reakcijama, jer one vode u sunovrat".

U saopštenju se kaže da Srbija zahteva od svih činilaca striktno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Plan u šest tačaka generalnog sekretara UN, koji definišu statusnu neutralnost međunarodnih institucija na Kosovu. Tadić je naveo i da je potrebno obezbediti nesmetano logističko snabdevanje međunarodnih misija.

Sličnog tona i sadržaja bilo je i reagovanje srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića.

“Svako u demokratskom i civilizovanom svetu, pa i Srbi na Kosovu, imaju pravo da se mirnim sredstvima zalažu za ostvarenje svojih vitalnih interesa i zbog toga je od velike važnosti da gradjani u svojoj istrajnosti ne koriste bilo koja druga osim mirnih sredstava. Zahtevamo od KFOR-a i EULEX-a da se uzdrže od upotrebe sile, zahtevamo da poštuju Rezoluciju 1244 i plan od šest tačaka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Svako drugo ponašanje bilo bi praktično van tog mandata”, rekao je Jeremić.


Ono čega smo se najviše pribojavali – ostvarilo se. Došlo je do pokušaja KFOR-a da silom probije barikade u opštini Zubin potok, rekao je ministar za Kosovo Goran Bogdanović.

“Svako nasilno uklanjanje barikada od strane KFOR-a je loše i sobom nosi rizik daljeg zaoštravanja situacije. Primena sile ne može dovesti do održivih i trajnih rešenja i zato pozivam i tražim od KFOR-a i EULEX-a da ne primenjuju silu”, izjavio je Bogdanović.

Odgovornost za sukobe sa KFOR-om Božidar Đelić je adresirao na one koje je prozvao na letošnje preduzimanje jednostranih koraka na prelazima na severu Kosova:

“Tamo gde se navodno htelo obezbediti protok roba, danas imamo bodljikave žice, barikade i tenzije. Sigurno ne može biti perspektiva da se ide tim pravcem, već je potrebno uvažiti interese svih i odgovoriti na inicijativu našeg pregovaračkog tima vezanu za rešenje za prelaze 1 i 31, omogućiti tako protok roba, što će otovoriti perspektivu aktiviranja i intenziviranja dijaloga između Beograda i Prištine”, rekao je Đelić

Podrška Brisela i optimizam Coopera

Dok zvanični Beograd krivicu za tenzije na severnom Kosovu prebacuje na KFOR, EULEX i Prištinu, ni jednom reči ne dopustivši da deo odgovornosti snosi i sam, Evropska unija podržava korake KFOR-a.

Maja Kocijančič, portparolka u Evropskoj komisiji i zamenica portparola visoke predstavnice EU Catherine Ashton, izjavila je za lokalne medije je da je cilj operacije koju sprovodi KFOR uz podršku EULEX-a, da se “poboljša vladavina prava”, podsetivši da je “sloboda kretanja” jedno od temeljnih načela Evropske unije.

Mediji prenose i da je jedan upućeni zvaničnik u EU koji je želeo da ostane anoniman, izjavio da “dosad kontakti s Beogradom nisu dali mnogo rezultata”.

Robert Cooper i Borislav Stefanović, oktobar 2011
Robert Cooper i Borislav Stefanović, oktobar 2011
Da je situacija na severu Kosova neodrživa i da je nedopustivo da već mesec dana ne postoji slobodan prolaz ljudi i dobara izjavio je i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

I finski ministar spoljnih poslova Erki Toumioja tokom posete Beogradu pozvao je na mir na severu Kosova, odnosno, na uzdržavanje od bilo kakvog nasilja.

Tračak optimizma u celu situaciju uneo je Robert Cooper, posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, koji je državnoj novinskoj agenciji izjavio da je siguran da će se, uprkos tenzijama na severu Kosova, razgovori između dve strane uskoro nastaviti.

Govoreći o tome ko kontroliše situaciju na severu, Cooper je rekao da je severno Kosovo ekstreman slučaj i da ne veruje da bilo Vlada u Prištini, bilo Vlada u Beogradu ili međunarodna zajednica ima kontrolu u tom delu Kosova. Naglasio je da mnoge institucije na severu koje su po Rezoluciji 1244 nelegalne, dobijaju znatna finansijska sredstva iz Srbije, što ovoj omogućuje izvestan uticaj na severu, iako uticaj nije isto što i kontrola.

Pogrešna politička kalkulacija

Dodao je, međutim, da ne veruje da bi bilo koja pametna vlada dozvolila da se održava sadašnja situacija u kojoj svuda imate barikade, a običan narod živi bedno.

Cooper je, takođe, odlučno odbacio mogućnost da se podelom Kosova dođe do trajnog rešenja. Niko to u Evropskoj uniji ne podržava, niti iko u EU ko poznaje Kosovo veruje da bi to moglo biti politički održivo rešenje.

Nesporna je odgovornost Beograda za ovakav razvoj situacije na severu Kosova, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose. On naglašava da je Boris Tadić - i kao predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost i kao predsednik Srbije – morao da reaguje:

“Šta znači reagovanje? To je jasna poruka Srbima da sklone barikade. To je on pre
Kosovo: Kfor počeo uklanjanje barikada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
Direktan link
svega mogao i morao da uradi tamo gde njegova stranka kontroliše barikade – govorim o Leposaviću, kao i o ponašanju člana njegove partije, načelnika mitrovačkog okruga Radenka Nedeljkovića. Drugo, mislim da je njegova direktna odgovornost, dakle, odgovornost Srbije, da se poštuje Kumanovski sporazum i da se ukloni prepreka koja je postavljena u kopnenoj zoni iza prelaza Jarinje. Pretpostavljam, i to je ono što je najopasnije u celoj priči, da Tadić pravi jednu pogrešnu političku kalkulaciju prema kojoj NATO navodno neće rizikovati žrtve i da će onda on – Tadić – iako sa zakašnjenjem, doći u situaciju da pregovara o podeli Kosova. To je ono što je apsolutno neophodno da se napusti. Dve stvari su jasne: nema u ovom momentu pregovora o podeli Kosova i, drugo – ne može se više igrati sa kredibilitetom NATO-a. To su poruke koje su poslate još u julu mesecu, ali to su poruke koje Beograd kao da ne čuje”, kaže Janjić i upozorava i na opasan preokret na terenu severnog Kosova:

“Kontrolu počinju da pruzimaju neki drugi koji nisu direktno država, ali jesu država – svejedno da li su oslonjeni na paralelene strukture iz MUP-a ili na opozicione stranke. Njima je Tadić poslao poruku o političkoj finansijskoj podršci iako nema do kraja kontrolu nad njima, a s druge strane – on sam ćuti. To nikad nije bilo dobro ni za jednu državu, pogotovo nije dobro za Srbiju i mislim da je krajnje vreme da on preuzme odgovornost i da povede razgovore o NATO-u i u Vašingtonu jer ovde je kritičan momenat – imate barikade na Jarinju na kojem se nalazi američki kontingent”, upozorava Janjić.
XS
SM
MD
LG