Dostupni linkovi

Iran kritikovao Šahidov izvještaj o kršenju ljudskih prava


Iran je danas kritikovao izvještaj specijalnog izvještača UN Ahmeda Šahida u kojem se navodi da sve ukazuje na to da je povećan broj slučajeva kršenja ljudskih prava u Islamskoj Republici i okrivljuje SAD i Evropu za negativnu procijenu Teherana.

Šahid, koji je sa Maldiva, navodi u svom izvještaju Generalnoj skupštini UN da mu iranska vlada nije dozvolila da posjeti Iran tokom izrade njegove procjene.

Zamjenik iranskog ambasadora u UN Ešag al Habib odbacio je zaključke iz izvještaja, navodeći da je i odluka Generalne skupštine UN bila "rezultat jednostranog pristupa i političke ambicije određenih zemalja, posebno SAD i njihovih evropskih saveznika."

"SAD kao glavni neprijatelj Irana ne štedi napore da manipuliše međunarodnom zajednicom sa izmišljenim i obmanjujućim informacijama. Toj zemlji je bolje da pogleda i ispravi tamnu istoriju svojih teških kršenja ljudskih prava, ne samo na svojoj teritoriji već i u inostranstvu", navodi Habib u pisanom tekstu svog govora Trećem komitetu Generalne skupštine, koji se bavi pitanjima ljudskih prava.

On je dodao da Velika Britanija treba da "obrati pažnju na humanitarna pitanja u vezi sa njihovim građanima koji protestuju širom te zemlje kao znak nezadovoljstva.
XS
SM
MD
LG