Dostupni linkovi

Lideri EU pripremali rješenja za samit u nedjelju


Lideri Njemačke, Francuske, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske centralne banke i Evropske unije radili su u srijedu na pripremi samita na kojem bi trebalo da se spasi euro i nađe rješenje za evropsku dužničku krizu.

Taj, kako navodi agencija AP, sastanak u posljednji čas, uslijedio je poslije rastućeg pritiska na evropske lidere da pomognu evropske banke, smanje dugove i stabilizuju tržišta obuhvatnim planom na samitu EU u nedjelju.

Francuski zvaničnici su rekli da je predsjednik Nikola Sarkozi došao u frankfurtsku Staru operu na "nezvanični radni sastanak" s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, šeficom MMF-a Kristinom Lagard, novim šefom Evropske centralne banke Mariom Dragijem, predsjednikom EU Hermanom van Rompejem i predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

Predsjednik Evropske centralne banke žan-Klod Triše nedavno je rekao da dužnička kriza eurozone zahtijeva "hitno djelovanje" u predstojećim danima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ponovila svoje upozorenje da će "ako euro propadne, propasti Evropa".

"Ali nećemo dozvoliti da se do dogodi", rekla je Merkelova i dodala da samit u nedjelju neće biti kraj ponovnog zadobijanja povjerenja i da će poslije njega mnogo toga uslijediti.
XS
SM
MD
LG