Dostupni linkovi

EU se nada nastavku pregovora Beograda i Prištine


Evropska unija očekuje da će dijalog Pristine i Beograda biti nastavljen narednih sedmica, izjavila je danas u Briselu portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

"Predstavnik EU Robert Kuper dobio je pozitivne signale i sa jedne i sa druge strane. Radi se na tome da do toga (dijaloga) dodje što pre i mi smo optimisti", rekla je Kocijančič u razgovoru sa grupom novinara iz Beograda.

Portparolka Ketrin Ešton je istakla da je dijalog jedini put napred i za Srbiju i za Kosovo kako bi se prevazisle prepreke na putu ka EU i rešila praktična pitanja za ljude na terenu.

Kocijančič nije želela da odgovori na pitanje da li je prihvatljivo da na administrativnim prelazima budu rasporedjeni i carinici srpske nacionalnosti.

"Mi bismo želeli da se primeni dogovor od 2. septembra o carinskom pečatu. U ovom trenutku konsultacije su u toku kako bi se došlo do primene postignutog dogovora na način prihatljiv za sve", rekla je Kocijančič.

Na pitanje da li se napredak u dijalogu postavlja kao uslov samo Beogradu, a ne i Prištini, Kocijančič je rekla da je "regionalna saradnja važan uslov za sve zemlje regiona i to važi i za Srbiju i za Kosovo".
XS
SM
MD
LG