Dostupni linkovi

Atina: Počeli sukobi s policijom


Grupa demonstranata se sukobila s policijom u centru Atine, u blizini grčkog parlamenta. Za sada nema izveštaja o povrijeđenima.

U Grčkoj je jutros počeo 48-satni generalni štrajk zbog vladinih mera štednje, a na demonstracijama u Atini okupilo se oko 70.000 ljudi.

Oko 200 mladih bacalo je Molotovljeve koktele i kamenice na barikade koje je postavila policija kako bi blokirala prilaz zgradi, a kako prenosi France press, policija je na te napade uzvratila suzavcem.

Prema podacima policije, u protestima širom Grčke učestvuje oko 125.000 ljudi, što je najmasovnije okupljanje od početka krize 2010. Kako javlja agencija France press, sem u Atini, demonstranti su se okupili i u Solunu, Iraklionu i Patrasu, uzvikujući parole protiv vlade i mjera štednje.

Sindikati najavljuju još masovnije mitinge u večernjim satima, a po tradiciji, glavni protestni skup biće održan na centralnom atinskom trgu Sintagma, na kome se nalazi zdanje parlamenta, u kome je već počela debata o novim mjerama štednje.

Pošto se strahuje od incidenata, u Atini i drugim većim mjestima u zemlji preduzete su vanredne mere bezbednosti. Samo u prestonici angažovano je pet hiljada pripadnika snaga bezbednosti, dok su dve hiljade njih u pripravnosti.

.
XS
SM
MD
LG