Dostupni linkovi

Ankete: Fransoa Oland ubedljiv u drugom krugu izbora



Fransoa Oland, koji je na unutarstranačkim izborima izabran za kandidata socijalista na predsedničkim izborima 2012. godine, sa 62 odsto glasova u drugom krugu ubedljivo bi, prema anketama pobedio, dok bi za aktuelnog predsednika Nikolu Sarkozija glasalo tek 38 odsto Francuza.

Prema danas objavljenim rezultatima ankete instituta CSA, u prvom krugu izbora Fransoa Oland bi dobio 35 odsto glasova, Nikola Sarkozi 25 odsto, a šefica ekstremne desnice Marin Le Pen 16 odsto.

Analitičari instituta smatraju da Sarkozi vrlo teško može da ostvari svoje ambicije da uđe u drugi izborni krug kao pobednik, jer 61 odsto Francuza isključuje mogućnost da za njega glasa u prvom krugu.

Istovremeno, 65 odsto anketiranih smatra da je program koji nudi Fransoa Oland "program levog centra", dok samo njih 19 odsto misli da je to "zaista levičarski program".

Za 59 odsto ispitanih, Socijalistička partija je uglavnom "jača i jedinstvenija" nakon prvih unutarstranačkih izbora na kojima je za kandidata izabran Oland, bivši lider stranke koji važi za umerenog socijaldemokratu. Ista anketa je pokazala i da se 61 odsto birača desnice zalaže da se slični unutarpartijski izbori za kandidata desnice organizuju i za izbore 2017. godine.
XS
SM
MD
LG