Dostupni linkovi

Turska će primiti 10 palestinskih zatvorenika


Turska će primiti 10 palestinskih zatvorenika, oslobođenih na osnovu sporazuma o razmeni zatvorenika između Palestinske samouprave i Izraela, rekao je u utorak turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu.

Izrael i palestinska uprava su prošle sedmice uz posredovanje Egipta sklopili sporazum kojim se predviđa da izraelske vlasti oslobode 1.027 palestinskih zatvorenika, među kojima 27 žena, u zamenu za izraelskog vojnika Gilada Šalita, koga je palestinski Hamas od 2006. godine držao u zatvoru u pojasu Gaze.

Davutoglu je objasnio da je njegova zemlja pristala da prihvati oslobođene zatvorenike kako bi doprinela sporazumu koji će, kako je naveo, pomoći unapređenju mirovnog procesa na Bliskom istoku.

Davutoglu je naveo da će 10 zatvorenika turskim avionom iz Kaira stići u Tursku, ali je dodao da taj broj može da bude i veći, u zavisnosti od broja oslobođenih palestinskih zatvorenika koji izraze želju da dođu.

"Gledamo na ovu stvar kao na humanitarnu. S jedne strane, 1.027 Palestinaca će se ponovo spojiti sa svojim porodicama, dok će se s druge strane jedan izraelski vojnik vratiti svojoj porodici", rekao je Davutoglu i dodao da oslobođeni Palestinci treba da Tursku smatraju svojom domovinom.
XS
SM
MD
LG