Dostupni linkovi

Libijski zvaničnik: Gadafi planira povratak


Bivši libijski vođa Muamer Gadafi planira da ponovo dođe na vlast uz pomoć Tuarega, smatra drugi čovek prelaznih libijskih vlasti Mahmud Džibril u intervjuu objavljenom u utorak.

"Čvrsto verujem da će on (Gadafi) pokušati da se vrati na vlast uz pomoć plemena Tuarega na severu Nigera, na jugu Libije i Alžira i u Maliju", rekao je Džibril, šef izvršne kancelarije Nacionalnog prelaznog saveta, za list Ašark al Avsat.

Po Džibrilu Gadafi ima dve mogućnosti, ili da ponovo destabilizuje režim u Libiji ili da proglasi separatističku državu na jugu zemlje.

"Ne verujem da može da se smiri pre nego što nešto uradi, pošto osveta živi u njemu i ne prihvata poraz. On će uraditi nemoguće da uništi svaki novi sistem u Libiji", podvlači Džibril.

Prema njegovim rečima Gadafi se stalno kreće između juga Libije, severa Nigera i Alžira, i regrutovao je između 10.000 i 15.000 ljudi iz oblasti Darfura u Sudanu i pripadnike sudanskog plemena Al Rašajda da se bore uz njega.

Gadafi nije viđen u javnosti od kada su nove libijske vlasti zauzele njegovu rezidenciju Bab Al Azizija u Tripoliju 23. avgusta.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG