Dostupni linkovi

Iz Kfora nema potvrde odlaganja roka



Iz KFOR-a nije potvrđeno da je postignut dogovor sa predstavnicima Srba na severu o uklanjanju barikada i slobodnom kretanju konvoja za snabdevanje vojnika KFOR-a na graničnim prelazima na severu.

Porparol KFOR-a Frenk Martin u izjavi za RSE kazao je da su se konvoji KFOR-a oko 10 sati ujutru uputili prema graničnim prelazima i da se KFOR „nada da će slobodno proći“.

Martin je negirao da je određen broj konvoja vraćen, dodajući da će se više o tome saznati u toku dana.

Sa druge strane, Srbi na severu zatražili su više vremena od KFOR-a kako bi doneli odluku o kretanju KFOR-a po opštinama na severu.

Jedan od predstavnika Srba iz severne Mitrovice, Krstimir Pantić, naveo je da će tzv. Skupština opština na severu sutra odlučiti o predlogu da se vojnicima KFOR-a omogući periodično kretanje na severu, kako bi se dostavile osnovne životne namernice vojnicima.

„Ali to nikako ne znači da oni imaju potpunu slobodu kretanja i da se mogu šetati severom pokrajne. Jer za sada ni Srbi nemaju slobodu kretanja. Srbi ne mogu preko administrativnih prelaza da idu u centralnu Srbiju već su prinuđeni da koriste alternativne puteve. Tako da smatram da je to jedan kompromis koji će odbornici prihvatiti pre svega predložiti sutra na sednici“, kazao je Pantić.

Državni sekretar za Kosovo u Vladi Srbije, Oliver Ivanović, zatražio je povratak KFOR-a u statusno neutralni okvir.

„Mora KFOR da shvati da ne može da asistira kosovskim institucijama ako je jasan stav Srba sa severa da to jednostavno neće prihvatiti, dogovor oko toga da neće transportovati carinike, da neće dozvoliti da naoružane jedinice dođe na sever, pa da neće asistirati čak ni Eulexu ako bude hteo da dovodi carinike, to su rekao bih tri ključne stvari koje bi srbi trebali da postignu u dogovoru sutra“, kazao je Ivanović.
XS
SM
MD
LG