Dostupni linkovi

Brisel otkazao Janukovičevu posetuEvropska unija otkazala je posetu ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča Briselu planiranu za sutra, saopštila je Evropska komisija.

Janukovičeva poseta Briselu tokom koje je trebalo da razgovara sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom i predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, "odložena je za kasniji datum kada budu povoljniji uslovi za napredak u bilateralnim odnosima", rekla je agenciji Frans pres portparolka Komisije Pia Arenkilde Hansen.

"Ovo nije otkazivanje već odlaganje na neodređeno vreme", istakla je ona.

Portparolka je dodala da EU "želi da vidi napredak u oblastima poput
prava, primene prava, nezavisnosti pravosudnih vlasti".

Jedan evropski diplomatski izvor dodao je, međutim, da EU za sada "ne planira da odloži samit" predivđen u decembru u Kijevu.

Drugi evropski izvori rekli su ranije Frans presu da Evropljani očekuju od Janukoviča "konkretne" mere po pitanju vladavine prava nakon izricanja zatvorske kazne bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko.

Glavna Janukovičeva protivnica, Julija Timošenko osuđena je prošle nedelje na sedam godina zatvora zbog navodne "zloupotrebe ovlašćenja" dok je bila na funkciji premijera.
XS
SM
MD
LG